green grass field near body of water under cloudy sky during daytime
|

En titt på Uppsalas “tillgängliga” badplatser

Under torsdagen undersöktes hur väl kommunens information gällande tillgänglighet på ett par av kommunens badplatser överensstämde med verkligheten. Två badplatser besöktes, Lyssnaängsbadet och Storvadsbadet.

– Tyvärr ser vi lite för ofta att det som byggs för att vara tillgängligt sedan inte blir det i praktiken, kommenterar ombudsman Michael Jestin. Vi hörde ett inslag i P4 för ett par veckor sedan om en badplats Skutskär vars ramp slutar en halvmeter över botten och därför inte går att använda med rullstol. Trots att det var tanken.

Lyssnaängsbadet

Hemsidans information: “Lyssnaängen har en badrullstol som besökare kan låna.”

Verkligheten: Den finns, om man letar. Vid ankomst till badplatsen är det oklart var den är. Ingen skylt eller tecken på någon badrullstol så långt ögat kan nå. Efter en promenad runt badplatsen går vi ned till badplatsens informationstavla, där information om någon badrullstol lyser med sin frånvaro. Näst efter detta går vi mot kiosken intill för att fråga, och där, med en känsla av att ha hittat skatten, finner vi en skylt i knähöjd, skymd bakom en sopkorg, som berättar att badrullstolen finns att låna i kiosken. Kioskpersonalen hjälper gärna till att köra fram rullstolen.

Storvadsbadet

Hemsidans information: “Det finns en tillgänglighetsanpassad badramp.”

Verkligheten: Badrampen är lätt att finna, den är stor och centralt belägen på badplatsen. Den ger ett robust intryck, har handtag på båda sidor och lutning som bör ge en jämn nedrullning i vattnet. Hur väl den fungerar i praktiken återstår att utvärdera.

Länkar till besökta hemsidor:
https://www.uppsala.se/kultur-och-fritid/aktiviteter-motion-och-idrott/motion-och-bad/badplatser/ Hämtat 2022-08-04.
https://www.uppsala.se/kultur-och-fritid/aktiviteter-motion-och-idrott/motion-och-bad/badplatser/lyssnaangsbadet/ Hämtat 2022-08-04.
https://www.uppsala.se/kultur-och-fritid/aktiviteter-motion-och-idrott/motion-och-bad/badplatser/storvadsbadet/ Hämtat 2022-08-04.